1. Haberler
  2. Bilgi
  3. Serum Takmak Orucu Bozar mı?

Serum Takmak Orucu Bozar mı?

Serum taktırmak, içeriğine bağlı olarak orucu bozup bozmayacağı konusunda farklı görüşlere sahiptir. Genel kabul gören görüş, besleyici içerikli serumların orucu bozduğu yönündedir. Sadece tedavi amaçlı olan serumlar konusunda farklı yorumlar bulunmakla birlikte, Diyanet İşleri Başkanlığı bu tür durumlarda kaza orucu tutulmasını önermektedir. Eğer serum takılması zorunlu hale gelirse, kişinin sağlığını riske atmaması ve gerektiğinde orucunu kaza etmesi gerekmektedir.

Serum Takmak Orucu Bozar mı?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Oruç tutan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri de tedavi amaçlı yapılan tıbbi müdahalelerin orucu bozup bozmadığıdır. Özellikle hastalık durumlarında uygulanan serum tedavisi, sıvı ve besin içerdiği için oruca etkisi konusunda tartışmalara yol açmaktadır. Bu yazımızda, “Serum takmak orucu bozar mı?” sorusuna İslam alimlerinin görüşleri doğrultusunda yanıt verecek ve konuyla ilgili detaylı bilgiler sunacağız.

Serum Takmak Orucu Bozar mı?

Serum, vücuda doğrudan sıvı ve bazı besin öğeleri sağlayan bir tıbbi müdahaledir. Bu nedenle, İslam alimleri arasında orucu bozup bozmadığı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Genel kabul gören görüşe göre, besleyici ve enerji verici özelliğe sahip olan serumlar orucu bozmaktadır. Ancak yalnızca tedavi amaçlı verilen ve besleyici özelliği olmayan serumlar konusunda farklı yorumlar bulunmaktadır.

Serum Takmak Orucu Bozar mı?
Serum Takmak Orucu Bozar mı?

Hangi Tür Serumlar Orucu Bozar?

Oruçlu bir kişinin aldığı serumun içeriği, orucun bozulup bozulmadığını belirleyen temel faktörlerden biridir.

Besleyici İçerikli Serumlar

Vücuda glikoz, vitamin ve mineral desteği sağlayan serumlar, besleyici özellik taşıdığı için orucu bozar. Çünkü bu tür serumlar doğrudan vücudu besleyerek kişinin açlık ve susuzluk hissini ortadan kaldırır.

Sadece Tedavi Amaçlı Serumlar

Sadece ilaç taşıyan, besleyici özelliği olmayan serumlar hakkında farklı görüşler vardır. Bazı alimler, bunların doğrudan enerji sağlamadığı için orucu bozmayacağını savunurken, diğerleri ise damar yoluyla alınan her türlü sıvının orucu bozduğunu ifade etmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Görüşü

Diyanet İşleri Başkanlığı, serumun orucu bozup bozmadığı konusundaki fetvasını açıklamıştır. Buna göre, vücuda besleyici madde içeren serumlar orucu bozar. Ancak sadece tedavi amacıyla verilen ve besleyici özelliği bulunmayan serumlar hakkında ihtilaf bulunmakta olup, orucun sıhhatine zarar vermemek adına bu tür durumlarda orucun kaza edilmesi önerilmektedir.

Serum Takılması Gerekirse Ne Yapılmalı?

Bazı durumlarda, kişinin sağlık durumu serum takılmasını gerektirebilir. Oruçluyken serum taktırmak zorunda kalan kişilerin şu hususlara dikkat etmesi gerekir:

Orucu Bozmamak İçin Alternatifler

Eğer mümkünse, tedavi süreci iftar sonrasına ertelenmelidir. Aksi takdirde, hastanın sağlık durumu elvermiyorsa ve serum takılması gerekiyorsa, oruç bozulur ve daha sonra kaza edilmesi gerekir.

Kaza ve Kefaret Durumu

Eğer kişi, zorunlu bir tedavi sebebiyle serum almak zorunda kalmışsa, bu durumda yalnızca kaza orucu tutması yeterlidir. Ancak keyfi bir şekilde serum taktırılması durumunda orucun bilinçli olarak bozulması söz konusu olabileceği için kefaret orucu gerekip gerekmediği hususunda bir din âlimine danışılması önerilir.

Serum Takmak Orucu Bozar mı?
Serum Takmak Orucu Bozar mı?

Sıkça Sorulan Sorular

Serum takmakla ilgili en çok merak edilen sorular ve yanıtları aşağıda verilmiştir.

Serum taktırmak orucu kesin olarak bozar mı?

Eğer serum besleyici özellik taşıyorsa, İslam alimleri tarafından genel olarak orucu bozduğu kabul edilir. Sadece ilaç içerikli serumlar konusunda ise farklı görüşler bulunmaktadır.

Oruçluyken serum taktırmak zorunda kalan biri ne yapmalı?

Eğer sağlık açısından serum takılması zorunlu hale gelirse, kişi orucunu bozabilir ve daha sonra kaza edebilir. Eğer mümkünse tedavi iftardan sonraya ertelenmelidir.

Sadece sıvı içeren serumlar orucu bozar mı?

Eğer serumun içinde herhangi bir besleyici madde yoksa, bazı alimler bunun orucu bozmayacağını söylemektedir. Ancak ihtilaflı bir konu olduğu için dikkatli olunması önerilir.

Oruçlu biri serum aldıktan sonra oruç tutmaya devam edebilir mi?

Eğer serum orucu bozacak bir içerik taşıyorsa, kişi orucunu devam ettiremez. O günün orucu bozulmuş sayılır ve daha sonra kaza edilmesi gerekir.

Serum yerine başka bir tedavi yöntemi tercih edilebilir mi?

Eğer doktor uygun görürse, orucu bozmayacak farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Ancak sağlık riski varsa, tedavi ertelenmemeli ve gerekirse oruç daha sonra kaza edilmelidir.

Serum almak zorunda olan biri fidye vermeli mi?

Eğer kişi geçici bir hastalık nedeniyle serum almak zorunda kalmışsa, yalnızca kaza orucu tutması gerekir. Ancak kalıcı bir hastalığı olan ve oruç tutamayan kişiler fidye verebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Serum Takmak Orucu Bozar mı?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bilginin Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!